Γιάννης Λαγουδάκης, Δήμαρχος Περάματος :Το Άνω Πέραμα δεν είναι φαβέλα της Αττικής.


Την Περασμένη εβδομάδα, αρκετοί από εμάς, παρακολουθήσαμε την εκπομπή της δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου, 360, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο τίτλος της εκπομπής ήταν "οι φαβέλες της Αττικής", κάτι που προκάλεσε εντύπωση στους τηλεθεατές διότι, κατά τη δημοσιογραφική ομάδα, η μια φαβέλα της Αττικής ήταν το Άνω Πέραμα. 
Οι συζητήσεις που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία του Περάματος η συγκεκριμένη εκπομπή, ήταν πάρα πολλές. Η συνολική αίσθηση δε που αποκομίσαμε,  ήταν ότι η γεύση που άφησε η εκπομπή ήταν κακή με την αγανάκτηση να την συνοδεύει.
Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση, να διατυπώσουμε την αντίθεσή μας, θεωρώντας ότι ο τίτλος της εκπομπής με αναφορά στο Άνω Πέραμα ως φαβέλα της Αττικής είναι, το λιγότερο ατυχής.

Γνωρίζουμε ότι οι φαβέλες αποτελούν κοινωνικές δομές, όπου με βασικό στοιχείο την φτώχεια, στις περιοχές αυτές ακμάζουν έννοιες όπως ο πόνος, ο φόβος, το μίσος, η εγκληματικότητα.
Κατά γενική ομολογία, όταν μιλάμε για φαβέλες, στο μυαλό μας έρχονται περιοχές οι οποίες αποτελούν άβατο, επικρατεί ο νόμος του ισχυρού και της σιωπής ενώ πολλές φορές παραμονεύει ο θάνατος.
Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα τα παραπάνω με το Άνω Πέραμα;
Απλά, ΚΑΜΙΑ.
Το Άνω Πέραμα αποτελεί μια συνοικία του Περάματος, στα όρια του Δήμου, με δύσκολη πρόσβαση λόγω μορφολογικής χωροθέτησης, με παντελή έλλειψη γκετοποίησης, παραβατικότητας, διακίνησης ναρκωτικών, υπόθαλψης εγκληματιών ή ότι άλλο παρουσιάστηκε σε παραλληλισμό με τον οικισμό του Ασπροπύργου.
Το Άνω Πέραμα δημιουργήθηκε από την ανάγκη στέγασης κάποιων ανθρώπων τη δεκαετία του 60 και του 70, φτωχών αρχικά, οι οποίοι έστησαν τα σπιτικά τους, με τσιμεντόλιθους, ελενίτ και διάφορα ξύλα. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να προσδώσει το χαρακτηρισμό Φαβέλα.
Τίποτα απολύτως.
Το Πέραμα ξεκίνησε σαν μια φτωχή προσφυγική συνοικία και κατέληξε να είναι μια περιοχή που αγκάλιασε όλους όσους βρέθηκαν σε αυτή. Με πείσμα, υπομονή, αγάπη, εργατικότητα κατάφερε να πορευτεί, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά αποτελούσε διέξοδο απέναντι στη φτώχεια.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος της πόλης αναφέρει: " Η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, το Πέραμα, είναι για εμένα μια ευλογημένη αλλά συγχρόνως αδικημένη περιοχή. Καμία εκπομπή ή ρεπορτάζ, ότι μήνυμα και αν θέλει να περάσει, δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπω αυτή την πόλη. Η εξέλιξη που έχει παρουσιάσει το Πέραμα από την εγκατάσταση των πρώτων οικογενειών το 1924, (μεταξύ των οικογενειών ήταν και η δική μου), δεν μπορεί να περιγραφεί σε μια σαραντάλεπτη εκπομπή. Εκεί που βρίσκονται σήμερα τα Ναυπηγεία, εμείς σε αυτή τη θάλασσα, κολυμπούσαμε. Η φτώχεια ήταν πολύ μεγάλη, αλλά η Ναυπηγοεπισκευή κατάφερε και άλλαξε τη ροή της ανάπτυξης του Περάματος, και από έναν παραθαλάσσιο παραθεριστικό οικισμό, το μετέτρεψε σε βιομηχανική ζώνη με ότι καλό και κακό αυτό σημαίνει. Τα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πέραμα, μια παραλιμένια πλέον πόλη, είναι παρόμοια με όλης της Ελλάδος. Στον τομέα της ανεργίας και της φτώχειας, κινείται παράλληλα με τους ρυθμούς που μεταβάλλεται η Ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, άλλοτε θετικούς και άλλοτε αρνητικούς. 
Η μόνη ουσιαστική διαφορά σε σχέση με όλη την υπόλοιπη χώρα, αφορά στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης. Θα περίμενα λοιπόν από τη δημοσιογραφική ομάδα, να κάνει μια καλύτερη προσπάθεια στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων της περιοχής μας. Τους προσκαλώ λοιπόν, όποτε επιθυμούν, να έρθουν στην πόλη μας για να τους ξεναγήσουμε σε όλες τις δημοτικές δομές, να τους παρουσιάσουμε το κοινωνικό μας έργο, τις αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που υλοποιούμε ως Δήμος, να τους απαριθμήσουμε τα αριστεία και πανελλαδικά πρωτεία των μαθητών της πόλης μας αλλά και τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που διαχρονικά καλούμαστε να διαχειριστούμε."

Συνεχίζοντας ο κος Λαγουδάκης προσέθεσε ότι: "Σε καμία γειτονιά του Περάματος δεν υπάρχει περιθωριοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός. Μικροπροβλήματα σίγουρα υπάρχουν, παντού υπάρχουν και σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες.  Αλλά όταν βλέποντας την εκπομπή, ακούς από άνθρωπο που ζει στο Άνω Πέραμα, ότι είναι ιδανικό μέρος για να μεγαλώσει κανείς, ότι είναι όμορφα και ήσυχα και ότι υπάρχει ανοχή στο διαφορετικό, είναι δύσκολο να δεχθείς ότι τελικά το Άνω Πέραμα είναι Φαβέλα της Αττικής. Και επειδή μάλλον κάποιο λάθος έγινε στο μοντάζ, εμείς τους δίνουμε την ευκαιρία να επανορθώσουν με μια πιο αντιπροσωπευτική και ρεαλιστική παρουσίαση της πόλης μας".