Μάθημα Χωροταξίας στο Πέραμα!



150 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου, βρέθηκαν στο Δήμο Περάματος το πρωί της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου και παρακολούθησαν ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, μάθημα Χωροταξίας. Από τη θεωρία στην πράξη και από τα πανεπιστημιακά έδρανα στο πεδίο των προκλήσεων.



Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, φιλοξένησαν τους φοιτητές του τμήματος Χωροταξίας του  7ου εξαμήνου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθηνών για την πόλη του Πειραιά. Οι φοιτητές συνοδεύονταν από τον κο Νίκο Μπελαβίλα και όλη την ομάδα των καθηγητών και διδασκόντων πολεοδομίας, την Ελένη Χανιώτου, τη Γιώτα Θεοδωρά, την Μαρία Μάρκου, την Ρένα Κλαμπατσέα, την Κωνσταντίνα Βαλεριάνου και το Νώντας Τσίγκας, και σύνεβαλαν στην πραγματοποίηση μιας διαφορετικής συνάντησης, όπου διαπιστώθηκαν  τα προβλήματα και οι προκλήσεις που η πόλη θέτει σε κάθε επιστήμονα χωροτάκτη, πολεοδόμο και τελικά σε κάθε πολίτη.



Το Πέραμα στη σημερινή του μορφή αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να προκύψει μια μεγάλη πόλη χωρίς κανέναν πολεοδομικό σχεδιασμό, πως σε μια περιοχή μπορούν για δεκαετίες να εγκαθίσταται πλήθος από οχλούσες και επικίνδυνες χρήσεις.



Κοιτάζοντας προς τη θάλασσα ή προς την πόλη οι νέοι επιστήμονες καλούνται να εφαρμόσουν τη θεωρία στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και παράλληλα να διαχειριστούν το χώρο και τους ανθρώπους με ευαισθησία και διορατικότητα, να διαβάσουν κάθε οικοδομική ή ρυμοτομική γραμμή, κάθε νέα ή παλιά χρήση και με όρους πολιτικής. 



Οι δύο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης συνέβαλαν τα μέγιστα στην σπουδαία συζήτηση αλλά και την ξενάγηση που έλαβε χώρα τόσο στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Περάματος όσο και στα Ναυπηγεία που επισκέφτηκαν.
Η επίσκεψη των φοιτητών στο Πέραμα αναδεικνύει μια άλλη αντίληψη για τη σχέση που πρέπει να έχει η εκπαίδευση με την κοινωνία. Τη ζωντανή σχέση της εκπαίδευσης με την κοινωνία και τις πραγματικές ανάγκες της, και το ΕΜΠ μπορεί με το κύρος, την εμπειρία, την ευαισθησία και το προοδευτικό προσανατολισμό του να γίνει ο καταλύτης, για μια νέα προσέγγιση στην πόλη και στους ανθρώπους της.