Διεθνής Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής με θέμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις λιμενικές πόλεις




Η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά διοργάνωσε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018  στο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά συνέδριο με θέμα: 
Περιβάλλον και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προοπτικές για τις λιμενικές πόλεις.

Η έναρξη της Ημερίδας έγινε από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστο Λαμπρίδη και τους Δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη.
Επίσης, παρεμβάσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη και από την ΟΛΠ ΑΕ, μίλησε ο κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις πανεπιστημιακών για τις εμπειρίες και πρακτικές από μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης αλλά και τα πρώτα συμπεράσματα από ερευνητικά προγράμματα του «Δημόκριτου»,του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΕΘΕ) και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Στο τέλος της ημερίδας, ο Δήμος Περάματος είχε την τιμητική παρουσία του.

Τόσο ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης πήρε εκ νέου το λόγο και ύστερα από μια σύντομη παρουσίαση - τοποθέτηση, έθεσε κάποια καίρια ερωτήματα προς τους εισηγητές, όσο και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Περάματος Δρ Απόστολος Μουστάκης παρουσίασε στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο ερευνητικό έργο που έχει αναθέσει η Περιφέρεια Αττικής.
Το Πέραμα αποτελεί διαχρονικά θύμα ενός σχεδιασμού που στοχεύει σε μια "ανάπτυξη" εις βάρος του περιβάλλοντος. Η λειτουργία λόγου χάρη της ΝΕΖ, των ιδιωτικών ναυπηγείων, του ΟΛΠ και των δεξαμενών πετρελαιοειδών, δεν υποβαθμίζουν απλώς την ποιότητα ζωής των πολιτών με την όχληση και το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά προκαλούν ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, πέρα από τον σοβαρό κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος.