Ιός του Δυτικού Νείλου!! ΠΡΟΣΟΧΗ!


Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την έξαρση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στην εβδομαδιαία αναφορά που εκδίδει το ΚΕΕΛΠΝΟ απεικονίζεται η εικόνα των περιστατικών του έχουν διαγνωστεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε όλη τη χώρα.

Ο δήμος Περάματος, ευτυχώς, δεν περιλαμβάνεται στους πίνακες αυτούς. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιφερειακά Δήμοι στους οποίους έχουν εμφανιστεί κρούσματα, όπως η Σαλαμίνα, ο Κορυδαλλός, ο Ασπρόπυργος και τα Μέγαρα, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και εμείς!




ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ 2018

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΟ, διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2018.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται αναμενόμενη η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ θεωρείται πιθανή η επανεμφάνιση και τις επόμενες περιόδους μετάδοσης. 

Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία και την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια , σε όλην την επικράτεια.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. 

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα κουνούπια.

Η πιο πράφατη  Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα, 09 Αυγούστου 2018










Για πιο πολλές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστεσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ