Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα, 16 Αυγούστου 2018




Στην νέα Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, με ημερομηνία 16 Αυγούστου 2018,  εμφανίζεται και ο Δήμος Περάματος σαν πιθανός δήμος έκθεσης στον ιό.
Σε ενημέρωση που είχαμε από το Δήμο της πόλης, οι ενέργειες μετά την εξακρίβωση των κρουσμάτων ήταν άμεσες  και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά προέβησαν σε όλους τους απαραίτητους ψεκασμούς για την προσπάθεια συγκράτησης και καταπολέμησης του φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση στη Δυτική Αττική.
Παρατηρώντας τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ βλέπουμε ότι Μέγαρα , Ελευσίνα, Σαλαμίνα και Ασπρόπυργος παραμένουν με αρκετά κρούσματα, ένδειξη δυστυχώς απογοητευτική.  



Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση, διαβάζουμε τα παρακάτω:

'Τα έτη 2010-2014 και 2017 (Ιούνιο – Οκτώβριο) καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα.
Κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Μέχρι τις 16/08/2018 (11.00) στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε ανθρώπους, σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς & Νήσων, Πέλλας, Κορίνθιας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2018 (έως 10/08/2018), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και στην Ιταλία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Γαλλία και στο Κόσοβο. (πηγή: ECDC, Disease Data from ECDC Surveillance Atlas-West Nile Fever).

Συνεπώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, διότι το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη.